Το πρόγραμμα

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Περιβαλλοντικές δράσεις σε πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές» που είχαν προκηρύξει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης υπέβαλε πρόταση για ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης και αποκατάστασης για την πυρόπληκτη περιοχή της Φολόης στη Δυτική Πελοπόννησο.

Πρόκειται για μια περιοχή με αξιόλογο δασικό πλούτο, που έχει πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007. Η πρόταση που υπέβαλε η ΕΕΠΦ εγκρίθηκε στις 24 Ιουλίου 2008 και έτσι άρχισε η υλοποίηση του προγράμματος αυτού, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Φολόης, το τοπικό Συμβούλιο Νέων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φολοητών «Κένταυρος».

Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:

Κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων

Προβλέπεται η εγκατάσταση ενός δικτύου πινακίδων σήμανσης και πληροφόρησης, που θα διευκολύνουν τη διαφύλαξη του δάσους.

Επιλεκτικές φυτεύσεις και έργα ενίσχυσης της βιοποικιλότητας

Προβλέπεται να γίνουν επιλεκτικές φυτεύσεις θάμνων και δέντρων, με σκοπό την ενίσχυση της βιοποικιλότητας των πυρόπληκτων δασικών οικοσυστημάτων. Θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ιθαγενή είδη φυτών (κουτσουπιές, γκορτσιές, ράμνοι, φυλλίκια, αγριελιές και λυγαριές). Επίσης, στις παρυφές του δρυοδάσους θα φυτευτούν βελανίδια, τα οποία θα συλλέξουν οι εθελοντές το φθινόπωρο.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, θα κατασκευαστούν και θα τοποθετηθούν (από τους εθελοντές) και ειδικές τεχνητές φωλιές για τα πουλιά.

Σημειακές περιφράξεις

Απλές και ήπιες περιφράξεις επιλεγμένων δασικών δέντρων, που έχουν πρεμνοβλαστήσει μετά την περσινή πυρκαγιά και είναι ευάλωτα και εκτεθειμένα σε κινδύνους. Οι περισσότερες περιφράξεις θα γίνουν χρησιμοποιώντας κομμένα κλαδιά αγκαθωτών θάμνων (παλιούρια, βάτα, κ.λπ.) και σε λίγες περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθούν συρμάτινα πλέγματα και πάσσαλοι.

Εκπαίδευση εθελοντών στη φύλαξη και φροντίδα του δάσους

Εκπαίδευση νέων εθελοντών, κατοίκων της περιοχής, σε θέματα πυροφύλαξης και πυρόσβεσης, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς (Πυροσβεστική, Δασαρχείο, κ.λπ.). Επίσης, οι εθελοντές θα βοηθήσουν στο μάζεμα των σκουπιδιών από το δάσος.

Πυροφύλαξη

Οργάνωση και εφαρμογή ενός δικτύου εθελοντικής πυροφύλαξης. Η δράση αυτή θα πραγματοποιείται από εθελοντές σε διαδοχικές βάρδιες, έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ειδοποιείται άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Δημιουργία έκθεσης για το περιβάλλον των πυρόπληκτων περιοχών

Δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης ερμηνείας του φυσικού περιβάλλοντος της πυρόπληκτης αυτής περιοχής, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών, η οποία θα φιλοξενηθεί σε κατάλληλο χώρο που έχει ήδη βρεθεί σε συνεννόηση με το Δήμο. Επίσης θα εκδοθεί ενημερωτικό έντυπο για το περιβάλλον της περιοχής.

Δημιουργία ιστοσελίδας

Η δράση αυτή αφορά στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, ενώ προβλέπεται και η διαδικασία τακτικής ανανέωσής της, με τη δημοσίευση επίκαιρων πληροφοριών, ειδήσεων κλπ. Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής, εκτός από κείμενα θα περιλαμβάνει και οπτικό υλικό (φωτογραφίες, χάρτες, εικόνες από τη δράση των εθελοντών, κ.λπ.).

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Το πρόγραμμα αυτό της ΕΕΠΦ για το δρυοδάσος της Φολόης, χρηματοδοτείται
για το 2010 από τη
Mercedes-Benz Ελλάς
την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Mercedes Benz logo

Αναζήτηση

Designed by Aris Vidalis based on "Nature" theme by FreeCmsDesigns.com