Σεπτέμβριος 2010

Στις 9 Αυγούστου έγινε στο «Πνευματικό Κέντρο Δίβρης» η ιδρυτική συνάντηση ενός καινούργιου τοπικού συλλόγου, του Ωλονού. Η ΕΕΠΦ, αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Φολόης, ήταν εκεί και συμμετείχε στη συνάντηση αυτή, στηρίζοντας ενεργά τη νέα αυτή πρωτοβουλία. Στις 10 Αυγούστου συναντηθήκαμε με τους εθελοντές του χωριού της Φολόης, με κύριο στόχο να τους ενημερώσουμε για τη χορηγία της Mercedes – Benz Ελλάς και τη νέα φάση στην οποία έχει εισέλθει το πρόγραμμα. Η συμμετοχή στη συνάντηση αυτή ήταν μεγάλη, γεγονός που διευρύνει ακόμα περισσότερο την ομάδα των εν δυνάμει εθελοντών μας εκεί.

Το Σεπτέμβριο, ένα πολύ σημαντικό γεγονός δημιούργησε νέα δεδομένα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή: Με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ιδρύεται ένα νέο μόνιμο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Νεμούτας (Δήμου Φολόης) και Λαμπείας, αρμοδιότητας Δασαρχείου Πύργου, με συνολική έκταση 22.000 στρεμμάτων!

Το Καταφύγιο αυτό, βρίσκεται στις παρυφές του προστατευόμενου δρυοδάσους της Φολόης και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προστασία και διαχείριση ολόκληρης της περιοχής. Εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής απαγορεύεται το κυνήγι κάθε είδους της άγριας πανίδας, η καταστροφή της φυσικής βλάστησης, η καταστροφή των ζωντανών φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση και αποξήρανση των πλημμυρισμένων εκτάσεων, η ρύπανση των υδάτινων πόρων και η ένταξη έκτασης του Καταφυγίου Άγριας Ζωής σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.

Επίσης, η εκτέλεση έργων αναδασμού, τουριστικών εγκαταστάσεων, κατασκηνώσεων, λατομείων, μεταλλείων και δρόμων μπορεί να αδειοδοτηθεί μόνον εάν προηγουμένως έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τύπου Α και εφόσον έχει χορηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Το Καταφύγιο Αγριας Ζωής στο Οροπέδιο της Φολόης είναι το έκτο κατά σειρά στην Ηλεία, μετά από εκείνα του Ζαχοβουνίου-Πρεσκαβίτας (Κοινοτήτων Καλιθέας-Αμυγδαλέων-Λιβαδακίων), των Ροδινών (Κοινοτήτων Ροδινών-Καλιδόνας-Σχίνων), του Κάτω Σαμικού, των Τσαπαρέικων-Κάστρου-Γερακίου (Δήμου Ιαρδάνου) και του Πέττα-Γουβαλαριά (Κοινοτήτων Ξηροκάμπου και Κάμενας).

Η ΕΕΠΦ χαιρετίζει τη δημιουργία του νέου αυτού Καταφυγίου Άγριας Ζωής και με επιστολή της συνεχάρη τον Δασάρχη Πύργου κ. Διονύσιο Θωμόπουλο για την προσωπική του προσπάθεια και συμβολή στην επίτευξη του αποτελέσματος αυτού.

Μαρτίνος Γκαίτλιχ

Ημερομηνία: 
Thursday, September 30, 2010 - 12:14

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Το πρόγραμμα αυτό της ΕΕΠΦ για το δρυοδάσος της Φολόης, χρηματοδοτείται
για το 2010 από τη
Mercedes-Benz Ελλάς
την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Mercedes Benz logo

Αναζήτηση

Designed by Aris Vidalis based on "Nature" theme by FreeCmsDesigns.com