Μάρτιος 2009

Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας των φυτεύσεων και της κατασκευής των τεχνητών φωλιών, για το πρόγραμμα της Φολόης. Οι εργασίες ξεκίνησαν το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τα είδη των δέντρων και θάμνων που φυτεύτηκαν ήταν: Κουτσουπιές, Ράμνοι, Φιλίκια, Γκορτσιές, Δάφνες, Βιβούρνα, Λιγαριές, Κουμαριές, Αγριελιές και Σπάρτα. Επίσης, στην περιοχή της Πέρσαινας, όπου οι καμένοι θαμνότοποι είχαν ήδη αναγεννηθεί, ένιναν επιλεκτικές περιφράξεις γαι να προστατευθούν τα ευαίσθητα στη βόσκηση φυτά. Αναλυτικά στοιχεία και λεπτομέρειες για τις φυτεύσεις θα δημοσιεύσουμε στο επόμενο τεύχος του περιοδικού μας, καθώς οι εργασίες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη όταν γράφονταν το άρθρο αυτό.

Οι τεχνητές φωλιές (συνολικά 20) κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής βιβλιογραφίας και τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία και δέντρα μέσα στο δρυοδάσος. Χρησιμοποιήθηκαν τρεις κατηγορίες φωλιών: με στογγυλό άνοιγμα εισόδου, με ημιανοικτή όψη και μακρόστενες (για γλαυκόμορφα πουλιά). Στη συναρμολόγηση και τοποθέτηση των φωλιών συμμετείχαν και μαθητές από τα σχολεία της περιοχής.

Στους επόμενους μήνες, προβλέπεται να υλοποιηθούν οι δράσεις της σήμανσης και της δημιουργίας μιας μόνιμης έκθεσης για την ερμηνεία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Παράλληλα, θα φτιαχτεί και μια ειδική ενημερωτική ιστοσελίδα για τις δράσεις του προγράμματος, όπου θα δημοσιεύονται πληροφορίες, ειδήσεις και φωτογραφίες.

Μ. Γκαίτλιχ

Ημερομηνία: 
Monday, March 16, 2009 - 21:39

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Το πρόγραμμα αυτό της ΕΕΠΦ για το δρυοδάσος της Φολόης, χρηματοδοτείται
για το 2010 από τη
Mercedes-Benz Ελλάς
την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Mercedes Benz logo

Αναζήτηση

Designed by Aris Vidalis based on "Nature" theme by FreeCmsDesigns.com